Wednesday 31 May 2017

Resepi - To be cook by me

AYAM PERCIK

Bahan-bahan
  • 1 ekor ayam saiz sederhana ( di potong dan dibersihkan )
  • 2 biji bawang besar (dikisar)
  • 4 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1 inci halia (dikisar)
  • 1 inci kunyit hidup ( dikisar )
  • 1 sudu teh jintan manis ( dikisar )
  • 1 sudu teh jintan putih ( dikisar )
  • 1 sudu makan ketumbar ( dikisar )
  • 2 batang serai (dikisar)
  • 3 -4 biji buah keras ( dikisar )
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 1 biji kelapa diambil 1 liter santan -
  • 1 keping asam gelugur
  • Garam dan gula secukup rasa
  • air secukupnya untuk kuah
  • Minyak masak untuk menumis


Cara Penyediaan

1. Satukan bawang besar, bawang putih, halia, kunyit, serai, jintanmanis, jintan putih, biji ketumbar, buah keras dan cili kisar dalam blender kemudian kisar bahan2 hingga hancur.
2. Tumis bahan kisar tadi hingga pecah minyak, kemudian masukkan santan dan air.
3. Masak dan kacau hingga kuah mendidih.
4. Masukkan sedikit garam, asam gelugur dan gula. Sesuaikan rasanya.
5. Masukkan ayam yang telah dipotong2 dan dibersihkan tadi kedalam kuah dan masaklah hingga ayam 3/4 masak.
6. Setelah ayam 3/4 masak keluarkan ayam tadi dan ketepikan.
7. Sementara itu, kuah ayam tadi dimasak hingga pekat dan diangkat.
8. Susun ayam tadi di dalam tray, lumurkan dengan kuah tadi dan bakar dalam oven selama 20 – 25 minit.
9. Balik2kan ayam tadi dan lumur sekali lagi dengan kuah dan bakar selama 20 – 25 minit lagi….
10. Angkat dan sedia utk dihidangkan.
** ayam boleh juga di bakar di atas arang… tp saya bakar dalam oven utk lebih mudah

RESEPI AYAM PERCIK KELANTAN

BAHAN-BAHANNYA
3 keping bahagian dada ayam
4 cawan santan pekat
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah (tapi lagi sedap kuah pekat sendiri tanpa tepung jagung)
2 inci halia*
4 batang serai, hiris halus*
5 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*(*dikisar halus)
BAHAN UNTUK MEREBUS AYAM
3 ulas bawang putih, dititik
1 inci halia, hiris
1 keping asam gelugor
Sedikit garam
Air untuk merebus
CARA MEMBUATNYA
UNTUK KUAH :- Satukan santan dengan bahan kisar halus, kacau rata. Masak dengan api sederhana sambik dikacau selalu hingga kuah pekat dan kelihatan berkilat. Tambah garam dan gula secukup rasa. Masak sekejap dan matikan api. Ketepikan.
UNTUK AYAM :- Ayam dibersihkan, cuci dan tos. Didihkan air bersama bahan2 untuk merebus ayam. Masukkan ayam tadi dan rebus setengah empuk. Angkat dan toskan.
UNTUK AYAM PERCIK KELANTAN :- Ayam tadi dibakar dengan api sederhana, sambil dibalik2kan. Sapu kuah pada keseluruh ayam tadi sambil terus dibakar hingga ayam masak. Angkat dan tuang baki kuah atasnya sebelum dihidangkan....

Nasi Goreng Tom Yam

Bahan-Bahan:-
-2 cawan nasi putih
-5-6 ekor udang sederhana besar
-2 ekor sotong
-2 ulas bawang putih
-1 biji bawang merah
-1 sudu makan perencah tom yam [ Boleh lebihkan ]
-lobak merah
-lada benggala
-3 batang shitake mushroom
Cara-Cara:-
Buang kulit udang dan tinggalkan ekornya. Belah belakang dan cuci kekotoran. Potong sotong kecil-kecil. Tos dan ketepikan.
Lobak merah dan lada benggala didadu. Potong nipis-nipis shitake mushroom.
Tumis bawang putih dan merah sehingga layu. Masukkan perencah tom yam. Kacau seketika.
Masukan sotong dan udang. Goreng sehingga separuh masak.
Masukkan nasi putih, lobak merah, lada benggala dan shitake mushroom. Gaul rata.
Apabila sayur kelihatan layu, tutup api.
Sedia dini
mati.

SAMBAL GESEK


bahan : 
segenggam cili padi

segenggam ikan bilis
suku biji tomato
air asam jawa / perahan limau kasturi
sedikit garam kasar
kaedah : tumbuk semua bahan sampai lumat
*kalo sukatan bahan mcm kt atas ni bleh mkn sampai 3 hari...hehe.

No comments:

Post a Comment